Is elektrische rijden
De toekomst?

Is elektrische rijden de toekomst?
Je kan er niet meer om heen, elektrische auto’s zijn hot. Toch beginnen steeds meer mensen zich af te vragen is het wel echt zo duurzaam als men zegt? En kunnen de netbeheerders de grote vraag naar stroom nog wel aan? Wij hebben het voor je uitgezocht! Hier het eerlijke verhaal.
Waarom is een elektrische auto beter voor het milieu?
Als je kijkt naar de door de fabrieken opgegeven eigenschappen van elektrische auto’s dan zie je bij CO2 uitstoot inderdaad 0 gram per kilometer staan, maar klimaatneutraal zijn deze auto’s zeker niet. Er is dan geen directe CO2 uitstoot, indirect komt er toch heel wat CO2 aan de pas.
Als je een vergelijking wilt maken met brandstofauto’s, dan moet je de CO2 die de productie van elektriciteit met zich meebrengt meerekenen. Als je alles bij elkaar optelt en rekening houd met alle factoren ben je je bezig met de well to wheel– uitstoot (WTW). Uit onderzoek van TNO blijkt dat de WTW-uitstoot van een elektrische auto drie tot viermaal lager is dan die van een benzine- of dieselauto.
Bij het produceren van accu’s komt heel veel CO2 vrij. Een elektrische auto stoot meer CO2 uit bij het fabriceren hiervan vergelijking met een auto die rijd op fossiele brandstoffen. Doordat de elektrische auto per gereden kilometer minder CO2 uitstoot, loopt hij deze achterstand gestaag in en komt er een kantelpunt. Dat kantelpunt ligt voor een gemiddelde middelgrote auto, vergelijk baar met een BMW i3 op 39.000 kilometer. Onder de streep is dat 35 tot 55 procent minder uitstoot dan een vergelijkbare benzineauto.
Zijn er wel genoeg grondstoffen om alles accu’s te maken?
Tijdens een conferentie in Washington liet Sarah Maryssael, Tesla’s supply manager voor accugrondstoffen, weten dat de fabrikant zich grote zorgen maakt over de toekomst. De vraag naar grondstoffen blijft toenemen terwijl de productie hiervan niet evenredig meegroeit. Vorig jaar bleek uit een rapport van de Europese Commissie al dat er een tekort dreigt aan kobalt. Kobalt is een bijproduct in de ontginning van koper. De vraag ernaar neemt toe omdat het gebruikt wordt in de lithium-ion batterijen van elektrische auto’s. Mogelijk moeten autobouwers op zoek naar alternatieven, wat de transitie naar elektrische aandrijving kan vertragen.
Stoot een elektrische auto geen fijnstoot uit?
Elke auto produceert fijnstof, microscopisch kleine deeltjes die gezondheidsschade veroorzaken. Hiervan is maar een klein gedeelde afkomstig van benzine en diesel motoren. Het meeste fijnstof komt van de slijtage van je banden en remmen. Over het algemeen rem je in een elektrische aangedreven auto minder dit komt door het zogenaamde regenereren. Regenereren is het afremmen op de elektromotor, waarbij energie wordt teruggewonnen. De banden moeten helaas vaker vervangen worden vanwege de kracht van de elektromotor op de banden. Maar toch, onder aan de streep is de elektromotor ongeveer 25 tot 40 procent lager dan die brandstof auto.
Is er voldoende stroom voor alle elektrische auto’s in de toekomst?
Stel heel Nederland zou vanaf vandaag elektrische gaan rijden dan klapt binnen een paar minuten de stroom eraf. Het stroom net is er vooral opgericht om stroom te leveren aan huishoudelijke apparaten en niet aan auto’s die gelijk staan aan 5 tot 10 huishoudens. Er zullen door het hele land dikkere kabels gelegd moeten worden en mensen moeten meer hun eigen stroom opwekken.
Ook heeft smart charging zijn intrede gedaan. Dat houd in dat die meer stroom geven in rustige uren en minder stroom tijdens de ‘laadspits’ van 18 tot 21 uur.
Kortom is elektrische rijden de toekomst? Ik denk dat het nog lang gaat duren. Het stroomnet moet worden verbeterd en veel meer laadpalen zou ook wel handig zijn. Het gaat nog heel wat jaren en miljoenen euro’s duren voordat we echt overstappen op elektrische.